diumenge, 4 de setembre del 2011

Arcaismes

Tal com diu la paraula un arcaisme és una alguna cosa arcaica, és a dir, antiga. I quines coses hi ha al Viccionari? Paraules. Per tant, quan parlem d'arcaismes volem dir paraules que es van fer servir antigament, però que ja no són correctes en el català actual.

Com sempre, no val escriure una cosa que més o menys ens sona o que ens han dit. Cal citar la font d'on s'ha tret el mot i aquesta font ha de ser fiable. No és el mateix acceptar una paraula perquè la varem sentir de l'avi que haver-la trobat en un diccionari del segle XIX.

Seguint amb l'exemple de "laberint", veiem que "labint" és un dels seus arcaismes. Ara entrem dins de "labint" i trobem que ja hi havia un diccionari de 1840 que citava la paraula.

Per entar els arcaismes d'una paraula hem de posar la plantilla {{-arc-}} i seguit tota la llista de mots arcaics. Per exemple:

{{-arc-}}
 * [[laberinto]]
* [[laberintus]]
* [[labint]]


Cal col·locar els arcaismes sota de l'apartat de compostos (si és que existeix) i en tot cas sempre per sota de la definició i per sobre de les traduccions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el que et sembli oportú. Compte com parlem, que això és per a tots els públics. Si et passes elimino el comentari.